Yliopistosektorin piinaviikot alkaneet
Tällä viikolla on tullut ilmoitus henkilöstövähennystarpeista Lappeenrannan ja Helsingin yliopistosta. Lappeenrannan teknillinen yliopisto ilmoittaa henkilöstömääräänsä nähden suuresta 130 henkilön vähentämistarpeesta. Yliopistossa ollaan juuri ajamassa sisään uutta organisaatiota, kun uusi yt-prosessi käynnistetään. Henkilöstö saa koko ajan olla varpaillaan.
Helsingin yliopisto ripustaa henkilöstönsä löyhään hirteen viideksi vuodeksi. Yliopisto ilmoitti eilen keskiviikkona 16.9., että muutosohjelma toteutetaan vuoteen 2020 mennessä. Henkilöstön vähennystarpeeksi ilmoitettiin 1200. Kyseessä on mittavimmat yt-neuvottelut koko Suomen yliopistojen historiassa.
Tänä keväänä Suomen yliopistojen yhteistyöelimen UNIFIn seminaareissa eri yliopistojen rehtorit käyttivät puheenvuoroja, joissa henkilöstövähennystarpeeksi arvioitiin koko yliopistosektorilla 1500–2000. Näiden Nyt ei luvusta näiden kahden yliopiston ilmoituksen jälkeen enää paljon varaa jääkään. Voidaanko muissa yliopistoissa olla rauhallisin mielin?
Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliiton puheenjohtaja Satu Henttonen uskoo, että tämä on vasta alkua yliopistosektoriin kohdistuvalle alasajolle.
– Tulossa on kova talvi ja vuoden päästä tahti varmasti vielä kiihtyy.
Nähtäväksi jää mitä maan hallitus tekee, millaisia tulopoliittisia ratkaisuja tehdään ja millainen valtion budjetti rakennetaan vuodelle 2017? Toistaiseksi avoinna on paljon kysymyksiä, jotka vaikuttavat kaikkien yliopistojen talouteen ja henkilöstöpolitiikkaan.
Yliopistoilta vaaditaan nyt malttia ja erittäin hyvää henkilöstöpolitiikkaa. Huippuyliopistoomme kohdistuu erityisiä odotuksia. Osataanko prosessi viedä hyvää henkilöstöpolitiikkaa noudattaen läpi? Henkilöstöä tulee kunnioittaa ja muutosjohtaminen on otettava haltuun. Yliopisto on jo vähentänyt työhyvinvointiin kohdennettuja henkilöstöresurssejaan.
– Meidän mielestämme päätös tehtiin liian aikaisin. Resursseja olisi pikemminkin pitänyt vahvistaa, sillä muutostilanteen hallintaan tarvitaan kaikki mahdolliset hyvinvointia tukevat toimenpiteet, Henttonen sanoo.
Lisätietoja:
Puheenjohtaja Satu Henttonen, 040 524 9199
12:54: Ingressiä muokattu. Lisätty maininta Helsingin yliopistosta