Yliopistoista ei saa irtisanoa enempää henkilöstöä
”Työnantajamaksujen alennuksista syntyvä säästö ollaan leikkaamassa pois korkeakouluille suunnatusta valtion rahoituksesta. Korkeakoulut onkin tässä yhteydessä niputettu julkiseen sektoriin toisin kuin kilpailukykysopimuksessa on sovittu. Sopimuksessa julkista sektoria ovat valtio, kunnat, kirkko, Kela, Keva ja Suomen Pankki. Tulkinta on valtiovarainministeriön osalta yllättävä.” – kirjoittaa Pardian puheenjohtaja Niko Simola blogissaan Hallituksella on valta muuttaa budjettiesitystä.
Yliopistojen työehtosopimuksen sopijaosapuolet tekivät hyvässä uskossa kilpailukykysopimuksen. Mihin voimme luottaa jatkossa, jos pelisäännöt muuttuvat koko ajan. Julkisuuteen annettujen kannanottojen perusteella työmarkkinajohtajat olivat yhtä vilpittömiä sopiessaan työnantajamaksuista. Uusi tulkinta, miten hyöty toteutetaan, tuli puun takaa.
Yliopistot ovat vähentäneet henkilöstöään kuluvan vuoden aikana miltei tuhannella henkilöllä ja monet ovat hakeutuneet muualle töihin. Yliopistojen profilointi etenee. Eri oppiaineita lopetetaan tai siirretään yliopistosta toiseen. Näiden toimien henkilöstövaikutukset eivät ole vielä tiedossa. Profilointiasioita on käsitelty 6. luvun mukaisissa yt-menettelyissä. Onko pelättävissä 8. luvun mukaiset yt-neuvottelut ja lisää väenvähennyksiä? Osassa tehtäviä on jo nyt vajaa miehitys. Yliopistoista ei saa irtisanoa enempää henkilöstöä.
Satu Henttonen
Kirjoittaja on Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL:n puheenjohtaja.