YHL: Huonoa henkilöstöpolitiikkaa käynnistää yt-neuvottelut joulun alla

Itä-Suomen yliopisto ja Åbo Akademi ovat nyt ilmoittaneet yt-neuvottelujen alkamisesta vielä tämän vuoden aikana. Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL katsoo, että on huonoa henkilöstöpolitiikkaa aloittaa neuvottelut ennen joulua. Näin on varsinkin Itä-Suomen yliopistossa, jossa lopullinen vähennystarve ilmoitetaan vasta maaliskuussa 2016.

Viime viikolla Åbo Akademi ilmoitti henkilöstövähennystarpeesta, joka on enintään 154 henkilöä ja kohdistuu puoliksi muuhun henkilöstöön ja opetus- ja tutkimushenkilöstöön. Itä-Suomen yliopisto aikoo puolestaan osa-aikaistaa, lomauttaa ja irtisanoa enintään 200 henkilöä.

Itä-Suomen yliopiston yt-neuvottelut koskevat koko yliopiston hallinto- ja tukipalveluissa työskenteleviä henkilöitä lukuun ottamatta apteekin henkilöstöä. Lisäksi neuvottelut koskevat koko henkilöstöä seuraavissa yksikössä: Aducate, soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto (Joensuu ja Savonlinna), Savonlinnan normaalikoulu, tietojenkäsittelytieteen laitos (Kuopio ja Joensuu), Koe-eläinkeskus, Karjalan tutkimuslaitos, Matkailualan opetus- ja tutkimuslaitos sekä sosiaali- ja terveysjohtamisen laitos.

Yliopistojen henkilöstöä tuskin lohduttaa, että mahdolliset henkilöstövähennykset tapahtuvat eläköitymisten ja muiden keinojen kautta siten, että irtisanomiset, lomautukset ja osa-aikaistamiset voidaan minimoida. YHL:n puheenjohtaja Satu Henttosen mukaan myös ilmoituksen ajoitus oli surkea.

– On huonoa henkilöstöpolitiikkaa ilmoittaa yt-menettelystä ennen viikonloppua tai lomakauden alla. Nyt olisi syytä Savonlinnan kaupungin ja Savon kansanedustajien herätä puolustamaan korkeatasoista kouluopetustaan.

Åbo Akademissa eläköitymisen käyttäminen henkilöstön vähentämiseen on nyt vaikeaa, koska kaksi vuotta sitten käydyissä yt-neuvotteluissa päädyttiin vähentämään henkilöstöä juuri eläkkeelle lähtijöiden kautta, eli se vaihtoehto on käytännössä jo käytetty.

Yliopistojen tavoitteena on uudelleenorganisoida yliopiston toimintaa heikentyneessä taloustilanteessa siten, että tutkimuksen ja opetuksen tulevaisuus voidaan turvata pitkällä aikavälillä. Opetus- ja kulttuuriministeriö odottaa yliopistoilta rakenteellisia ja toiminnallisia ratkaisuja keväällä käytävissä tulosneuvotteluissa.

– Yliopistojen todellisen profiloitumisen ja erikoistumisen suhteen ei tunnu edistystä tapahtuvan, vaan yliopistot etsivät innovatiivisesti erilaisia vippaskonsteja selvitäkseen OKM:n ahdistelusta.

Åbo Akademin tiedotteessa korostettiin, että henkilöstöllä on mahdollisuus kääntyä työterveyshuollon tai luottamusmiesverkoston puoleen, kun tilanne tuntuu ahdistavalta.

–  Tämä on meistä positiivista. Suurin pelkomme on kuitenkin, että henkilöstövähennykset kohdistuvat suurimmaksi osaksi muuhun henkilöstöön. Tämä heikentää yliopistojen toimintamahdollisuuksia ja opetuksen ja tutkimuksen laatutavoitteita.

Eri yliopistojen ilmoitetut henkilöstövähennystarpeet muodostavat yhteensä nyt jo yli 2000 henkilön määrän. Jos yksi yritys tekisi tällaisia vähennyksiä, olisivat paikalla työministeri ja hallitus tekisi päätöksen tukitoimista. Yliopistot saavat selvitä omillaan.

– Yksittäinen työntekijä on yksin ahdistuksensa kanssa. Mietin jatkuvasti, miten voimme tukea jäseniämme.

 

Lisätietoja: Satu Henttonen, puheenjohtaja, 040 524 9199