Tilapäinen palkallinen hoitovapaa

Useat mediat ovat uutisoineet, että puhelinoperaattori DNA tarjoaa lomaa isovanhemmille. Avaus on hyvin mielenkiintoinen, sillä vastasyntyneellä on nyt palkallisella äitiys- ja isyysvapaalla hoivaamassa ja hoitamassa äidin ja isän lisäksi myös tarvittaessa mummo ja vaari. Isovanhempien viiden päivän loma on siis palkallista eikä aiheuta DNA:n mielestä kovin suuria kustannuksia. Työantajalta tämä on selvä positiivinen viesti henkilöstölle, jolla laajennetaan perhevapaiden käsitettä.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna suomalaisia kuoli enemmän kuin syntyi. Näin on käynyt aiemmin vain vuosina 1918 ja 1940. Olisikohan tällä mummo ja vaari -vapaalla vaikutusta myös syntyvyyttä lisäävästi, jos se olisi osana työehto- ja virkaehtosopimuksia?

Onkohan DNA:lla mietitty isovanhempien osallistumista lapsenlapsensa hoitoon hänen myöhemmässä elämänvaiheessa? Voisiko myös mummo tai vaari saada tilapäistä palkallista hoitovapaata äkillisesti sairastuneen alle 10- vuotiaan lapsenlapsen hoitoon? Vanhemmilla on oikeus tilapäiseen hoitovapaaseen alle 10-vuotiaan lapsen sairastuessa äkillisesti. Edellä mainittu tilapäinen hoitovapaa on ollut jo pitkään ja se on kirjattu työsopimuslakiinkin (etuus on yleensä myös palkallinen eivätkä vanhemmat voi käyttää sitä yhtäaikaisesti).

Entä perhevapaat tulevaisuudessa? Työntekijöiden omat vanhemmat ikääntyvät ja tarvitsevat apua yhä enemmän. Saammeko äkillisesti sairastuneen, kotona mahdollisesti yksin asuvan iäkkään äidin tai isän tilapäisen hoitovapaan palkalliseksi?

Maan hallituksellakin on suunnitelmia perhevapaista, joista varmaan kuullaan vielä kevään aikana.

 

Raimo Tervola
Kirjoittaja on Oulun yliopiston pardialainen pääluottamusmies