STTK torjuu ansioperusteisen työttömyysturvan muuttamisen yleiseksi ansioturvaksi
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti viime keväänä selvityshenkilön selvittämään siirtymistä yleiseen ansioperusteiseen työttömyysturvaan. Tänään julkaistussa selvityksessä on esitelty kolme vaihtoehtoista tapaa siirtyä yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.
STTK pitää työttömyysturvaan liittyvien selvitysten tekemistä tarpeellisena, mutta ei kannata selvityksessä ehdotettuja muutoksia.
– Torjumme ehdotuksen yleiseen ansioturvaan siirtymisestä. Perustelu on, että kaikki selvityksessä esitetty kasvattaisi julkisen talouden menoja. Tämä merkitsisi käytännössä etuuksien leikkaamista tai työttömyysvakuutusmaksun korottamista. Yleiseen ansioturvaan siirtyminen tarkoittaisi myös huomattavia muutoksia ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoitukseen, STTK:n lakimies Samppa Koskela toteaa.
Nykyisessä työttömyysturvajärjestelmässä jokaisella on oikeus ja mahdollisuus liittyä työttömyyskassan jäseneksi ja varautua näin kohtuullisen toimeentulon suojaan työttömyyden varalta.
– Ansiosidonnainen työttömyysturva ei siis ole palkansaajille epätasa-arvoinen, vaikka selvityksessä näin väitetään. Kaikille löytyy sopiva työttömyyskassa ja jokaiselle on myös turvattu työttömyyspäiväraha samoin säännöin, Koskela korostaa.
Nykyisessä työttömyysturvajärjestelmässä työttömyyskassan jäsenyys on vapaaehtoista. Tämä kannustaa palkansaajia kantamaan vastuuta omasta työttömyysturvastaan ja myös mahdollistaa yksilöllisen harkinnan oman elämäntilanteen perusteella.
Selvityksessä olisi STTK:n mielestä ollut syytä huomata, että ehdotuksiin työttömyysturvan toimeenpanon keskittämisestä liittyy monia riskejä.
– Riskit liittyvät etenkin toimeenpanon laadun ja vakuutettujen palveluiden heikkenemiseen. Nykyisessä hajautetussa toimeenpanossa myös työmarkkinatilanteen alakohtaiset erot ja vaihtelut voidaan huomioida paremmin ja hajautus luo toimeenpanoon joustavuutta ja uudistumiskykyä, Samppa Koskela sanoo.
Lisätietoja STTK:ssa: Samppa Koskela, puhelin 0400 199062