Leikkaukset on peruttava – yliopistot, tutkimus ja opetus pitää pelastaa tulevaisuuspaketilla
Yliopistojen henkilöstöjärjestöt ja Suomen ylioppilaskuntien liitto vetoavat vielä kerran jättileikkausten perumiseksi. Tänään yliopisto- ja tutkimussektorin keskeisille päättäjille lähettämässään vetoomuksessa ne vaativat tulevaisuuspakettia. Valtion ensi vuoden budjetti on eduskunnan valiokuntakäsittelyn loppusuoralla.
Yhteenlaskettuna opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan ja Tekesin rahoituksen leikkaukset ajavat suomalaisen yliopistolaitoksen ennennäkemättömään rahoituskriisiin. Yliopistoindeksi aiotaan jäädyttää yhdellä rysäyksellä vuoteen 2019 saakka. Leikkaukset kertautuvat ja kasvavat tulevina vuosina, vaikka maan talous lähtisi muuten nousuun. Kaikkiaan yliopistoilta ja tutkimukselta aiotaan hallituskauden aikana viedä 500 miljoonaa euroa. Lisäksi hallituksen suunnittelemat leikkaukset opintotukeen syventävät opiskelijoiden ahdinkoa ja vaarantavat koulutuksellisen tasa-arvon tulevaisuuden.
Liittojen mukaan yliopistojen lakisääteiset tehtävät ja perustoiminnot ovat jo vaarantumassa. Yliopistoista on jo vähennetty satoja työpaikkoja ja vähennysuhan alla on tuhansia työntekijöitä. Yt-neuvottelujen tahti kiihtyy, ja yhä useampi määräaikaisuus päättyy. Yliopistoalan järjestöt katsovat, että työttömyyden lisääminen ei säästä rahaa eikä voi olla hallituksen linjausten mukaista.
Järjestöt muistuttavat siitä, että 1990-luvun puolivälissä tehtiin merkittäviä panostuksia tutkimukseen sekä opiskelijoiden toimeentuloon ja niillä luotiin uuden kasvun edellytyksiä. Vuonna 2000 henkilöstö ja opiskelijat järjestivät näyttävän mielenosoituksen ja sen seurauksena yliopistot saivat tulevaisuuspaketin.
Pääministeri Sipilän hallitus on joustanut jo kovin monista muista esityksistään, mutta koulutuksen ja tutkimuksen suhteen on oltu tinkimättömiä, vaikka juuri nämä leikkaustoimet ovat alusta saakka herättäneet eniten kritiikkiä sekä kotimaassa että esimerkiksi OECD:n piirissä.
Yliopistojen henkilöstöjärjestöjen ja SYL:n mielestä päättäjät voivat vielä päättää toisin.
– Leikkauspuheen ja apatian lietsonnan sijaan yliopistot, tutkimus ja opiskelijat tarvitsevat tulevaisuuden uskoa. Innostus, motivaatio ja luovuus ovat merkittävässä roolissa yliopisto- ja tutkimustyössä, liitot painottavat.
Yliopistoalan järjestöjen mielestä hallituksen kärkihankkeet eivät riitä. Yliopistoille ja tutkimukselle pitää tehdä tulevaisuuspaketti, jolla yliopistoille palautetaan kyky suoriutua perustehtävistä ja mahdollistetaan tutkimuksen laadun kehittäminen.
LISÄTIETOJA:
puheenjohtaja Jarkko Eloranta, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, 0400 912 399
puheenjohtaja Olli Luukkainen, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, 0500 652 872
puheenjohtaja Kaarle Hämeri, Professoriliitto, 040 568 4487
puheenjohtaja Jari Järvenpää, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL), 044 906 5007
puheenjohtaja Petri Koikkalainen, Tieteentekijöiden liitto, 050 544 7442
puheenjohtaja Satu Henttonen, Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL ry, 040 524 9199